Psihoterapie

Ce este o sedinta de pshihoterapie? Cum se desfasoara? Cand se recomanda un proces de pshihoterapie?

 

Psihoterapia este o forma de tratament ce are la baza relatia colaborativa dintre Psiholog si client, in scopul atingerii obiectivelor terapeutice, stabilite de comun acord la inceputul terapiei. Psihoterapia se bazeaza in principal pe dialog dar utilizeaza o varietate de tehnici si metode, in functie de abordare. Exista diferite scoli si respectiv abordari psihoterapeutice, ele dezvoltandu-se pe baza anumitor teorii explicative ale psihicului uman.

Psihoterapia se desfasoara dupa o serie de principii: respect fata de client, non-judecata, confidentialitate, integritate, responsabilitate, in beneficiul clientului.

Prin psihoterapie oamenii descopera, invata, resemnifica, exerseaza ... cu scopul de a trai intr-un mod mai fericit, mai sanatos si mai productiv.

psihoterapie

 

psihoterapie de cuplu

Cand, in ce situatii iti poate fi de folos psihoterapia?

 • cand te simti coplesit de sentimente de neajutorare sau tristete
 • cand iti este dificil sa te concentrezi pentru a face fata activitatilor obisnuite, pe care alta data le faceai cu usurinta si cu placere
 • cand te simti ingrijorat in mod constant si te astepti la ce este mai rau, fara a avea cu adevarat motive
 • cand comportamentul tau este problematic pentru tine si/sau pentru cei din jur
 • cand incercarile tale de a te simti mai bine, chiar si cu ajutorul celor apropiati, nu au dat roade
 • cand te simti neinteles, izolat
 • cand te simti blocat, fara directie sau sens
 • cand traversezi o periada dificila, pe care iti este greu sa o gestionezi
 • cand experimentezi o schimbare majora care iti provoaca anxietate sau un nivel ridicat de stres
 • cand experimentezi simptome fizice ce nu au o justificare fiziologica, confirmata medical
 • cand simti nevoia de a te cunoaste mai bine, de a schimba tipare de gandire si comportament care te impiedica sa fii bine cu tine
 • cand vrei sa-ti imbunatatesti relatiile

 

Psihoterapia Integrativa se defineste prin doua aspecte semnificative:

Primul este abordarea sistemica a fiintei umane plecand de la conceptul corp-minte-spirit, o incercare de intelegere si abordare unitara a complexitatii fiintei umane in ansamblul functionalitatii sale. Tinem cont ca separarea dintre corp-minte-emotii-spirit este una pur teoretica iar echilibrul si armonia dintre ele conduc la o stare de bine si la performanta.

Al doilea aspect semnificativ este acela ca abordarea integrativa face apel la toate metodele psihoterapeutice, ingloband psihoterapia sistemica, psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapia de orientare analitica, hipnoterapia, tehnicile psihodramatice, terapia de grup, si altele. Specificul este dat de adaptabilitatea la problematica clientului si folosirea unui set variat de „unelte terapeutice” neingradit de constrangerile unei scoli clasice.

Flexibilitatea abordarii este bineinteles structurata intr-un demers terapeutic coerent, adaptat problematicii clientului si urmarind atingerea unor obiective specifice.

Abordarea integrativa este conceputa pe bazele terapiilor existente, intr-un cadru teoretic rezultat prin efortul sintetizator a numerosi psihoterapeuti si cercetatori, adepti ai unei perspective biopsiho-sociale in intelegerea problematicii umane.

„Aveam senzatia ca ma invart in cerc, ca anumite intamplari din viata mea se repeta si ca, indiferent ce fac, ajung in acelasi loc. Eram nemultumita si ii invinuiam pe cei din jurul meu, considerand ca daca ei ar fi procedat altfel, eu as fi fost mai fericita.

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …