Dezvoltare personala

O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas. (proverb chinezesc)

zona de confort

"Paradoxul este ca abia atunci cand ma accept exact asa cum sunt, ma pot schimba." - spunea Carl Rogers, considerat unul dintre cei mai influenti psihologi ai sec. XX si unul dintre fondatorii cercetarii stiintifice in psihoterapie.

 

Dezvoltare personala este un concept destul de vag, poate insemna multe lucruri si fiecare il intelege in felul propriu. De aceea este bine sa fim mai expliciti cand ne referim la el. Il folosesc si eu pentru ca este uzual si totodata "cool" in zilele noastre, are aderenta la publicul larg, insa cred ca este un lucru bun sa-l facem mai specific. Gasim carti de dezvoltare personala, cursuri, workshop-uri, chiar formari destinate a crea facilitatori pentru dezvoltare personala. Vestea proasta este ca atunci cand stii sa citesti dar ai citit doar povesti nemuritoare, sa primesti in dar sau sa-ti cumperi un tratat de filozofie nu te ajuta sa devii filozof. Ceea ce vei putea intelege va fi foarte putin si cu totul altceva decat daca ai fi absolvit filozifia. Imaginati-va doar cum ar fi sa va asumati sarcina de a opera pe cineva, dupa ce ati citit o carte, doua sau chiar foarte multa literatura medicala si sunteti convinsi ca stiti tot ce trebuie, insa nu ati absolvit decat 12 clase si nu aveti nici o pregatire practica de specialitate.

Cand ne gandim la dezvoltare personala ar fi bine sa intelegem prin asta educatie, auto-cunoastere, stima de sine, inteligenta emotionala, echilibru emotional, asertivitate, proactivitate, inteligenta relationala, atitudine constructiva, stare de bine, evolutie spirituala ...

 

coaching

A citi ne poate aduce cunoastere, cu conditia de a intelege corect si complet ceea ce citim, a avea structurile necesare pentru asta. Structurile mentale se formeaza in timp, prin acumulare de informatii relevante si prin exercitiu. Conform exemplului anterior, daca in viata noastra nu am citit aproape deloc psihologie, nu cunoastem structura si mecanismele de functionare ale psihicului uman, nu stim cum anume sa intelegem si sa folosim acele informatii, faptul ca citim o carte de psihologie practica ne dezvolta personal intr-o foarte mica masura. Dar poate fi un mod bun de a ne pacali ca "facem dezvoltare personala".

A nu se intelege ca a citi este un lucru rau sau inutil, dimpotriva! Cum aminteam anterior, educatia este o parte importanta a procesului. Sa ne ferim totusi de pacatul de a cauta "scurtaturi" sau "a arde" etape. Asta este intr-adevar o pacaleala.

Oamenii aflati in impas sunt in impas de cele mai multe ori pentru ca nu reusesc sa constientizeze si/sau sa schimbe anumite tipare de gandire si/sau comportament care i-au adus in situatia respectiva. Constientizarea este primul pas catre schimbare insa doar atat este insuficient pentru ca schimbarea sa se produca. Schimbarea este un proces mai amplu si de durata si de cele mai multe ori necesita un ajutor din afara. Un ajutor specializat faciliteaza procesul, asigura suportul necesar. 

Dezvoltarea personala presupune schimbare. Fie ca este o schimbare mica sau mai mare, ea presupune intotdeauna iesirea din zona de confort. Asta face ca procesul schimbarii sa nu fie simplu si usor, chiar daca ni-l dorim, ni-l propunem si stim ca este in bine si spre binele nostru. De foarte multe ori actionam in mod inconstient dupa principiul "raul cunoscut este mai bun sau mai usor decat binele necunoscut". Este natural sa ne fie teama de necunoscut caci instinctul de supravietuire, de conservare, ne spune ca suntem in control atunci cand cunoastem si nu avem nici o asigurare legat de ceea ce nu cunoastem inca.

Heraclit spunea, inca din anii 500 i.Hr., ca "singurul lucru constant este chimbarea". Se pare ca nu au fost suficienti 2500 de ani pentru a accepta aceasta realitate. Inca ne mai luptam cu ea...

Sa acceptam totusi ca dezvoltarea personala este un proces de o viata, are multiple fatete, se realizeaza in moduri variate si uneori, o modalitate poate fi mai adecvata sau mai de succes decat altele. Sau o modalitate poate potenta efectele altor modalitati. Este bine sa combinam, sa indraznim, sa experimentam ...dar mai important decat orice, sa ne asumam!

Pentru cel putin cateva variante eficiente de dezvoltare personala, va pot fi cu siguranta de ajutor. Acum este mai sigur decat alta data sau candva si daca sunteti de acord cu asta, va puteti programa aici.

Va astept cu drag!

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …