Motivarea angajatilor
De ce este importanta o strategie de motivare a angajatilor pentru performanta companiei
Voi aborda in acest articol necesitatea si argumentele in favoarea investitiei in dezvoltarea angajatilor, in consolidarea relatiei cu angajatii si a incurajarii loialitatii lor prin elaborarea unei strategii de motivare a angajatilor.
Inca se perpetueaza la noi ideea ca pentru un angajat nemultumit care iti pleaca exista alti zece care asteapta la usa. Adevarul care transpare din zona de HR este insa acela ca, gasirea unui angajat pregatit si cu experienta este o misiune dificila si costisitoare. Acesta nu este un argument impotriva angajarii de juniori pe care sa ii formezi, ci este un apel la constientizarea valorii unui senior, in termeni de pierdere – investitie necesara. Suntem tentati sa privim lucrurile cu usurinta, fara a lua in considerare toate detaliile si implicatiile unei anumite atitudini si fara a pune cifre pe hartie.
Voi face in continuare o comparatie intre ceea ce presupune un angajat vechi versus unul nou pe o perioada de un an. Consideram ca angajatul vechi are cel putin un an in companie si pe postul pe care il ocupa. De asemenea comparatia se refera la angajatul mediu, cu atitudine normala si comportament dezirabil. Nu fac referire aici la cazuri speciale de angajati problema. Acestia pot fi subiectul unei analize separate sau a unor interventii practice dedicate.
Angajat vechi |
Angajat nou |
Plusuri (+) |
|
|
|
Minusuri (-) |
|
|
|
Logica ne spune ca ceea ce avem de facut este sa calculam (+) versus (-) in ambele variante, ideal este sa dam niste valori cat mai aproape de realitate, si sa comparam. Insa aceeasi logica ne spune ca in ambele cazuri avem de-a face cu o suma (+) si o suma (-) si ca niciodata nu vom ajunge la varianta ideala de a fi exclusiv pe (+). Aceasta ar fi o asteptare categoric nerealista.
In momentul in care angajatul nou devine angajat vechi, el se va mentine in acelasi timpar (+)/(-).
Evaluand realist lucrurile, putem observa ca in ambele cazuri atat (+) cat si (-) sunt intr-un oarecare echilibru. De aici putem deduce ca singura varianta realista si sanatoasa este de a investi si a face un efort in directia maximizarii (+) si minimizarii (-), fara a avea pretentia exclusivitatii. Acesta este insa un proces dinamic si de aceea este necesara consecventa.
Toate aceste consideratii pledeaza in favoarea elaborarii unei strategii de dezvoltare organizationala care sa includa o strategie de motivare a angajatilor. Motivatia este elementul cu cel mai mare impact asupra atitudinii si a rezultatelor angajatilor si implicit a rezultatelor companiei. Tot consideratiile de pana acum ar trebui sa fie un raspuns si in privinta lipsei de eficienta pe termen lung a cresterii salariului la intervale destul de lungi de timp (anual).
Motivatia financiara, desi constient este declarata ca fiind cea mai importanta, practic se dovedeste a fi doar o fateta a unei realitati mult mai complexe. Motivatia este un fenomen complex care se cere abordat ca atare pentru a avea rezultate optime si eficienta scontata.
O strategie optima si eficienta de motivare a angajatilor trebuie sa tina cont de un aspect pus in evidenta foarte frumos de Zig Ziglar „Motivatia este ca dusul…de aceea se recomanda zilnic.”.
Pentru o abordare individualizata si/sau o colaborare in directia subiectului abordat, ma puteti contacta aici.
Va astept cu drag!
Adauga un Comentariu