Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

Leadership pas cu pas

psihologie organizationalaSuntem tentati sa credem ca leadership-ul este un curent modern, conectat in special cu zona de business. Pare o preocupare nascuta din nevoia omului de a tine pasul cu ritmul alert al evolutiei tehnologice si al schimbarilor economice. Este adevarat ca viziunea omului modern despre leadership este mai complexa si mai flexibila decat pe vremea lui Platon. Este normal in virtutea imbogatirii contextului de viata, a evolutiei socio-economice si culturale.

Dar preocupari asupra leadership-ului au existat inca din antichitate. Anume, “ce il deosebeste pe omul obisnuit de leader”. Leadership-ul inseamna strico sensu stiinta conducerii. Evident ca definitia si viziunea a cunoscut variatii in functie de epoca si context. Ceea ce este diferit astazi, este ca nu ne mai raportam la termenul de leadership stricto sensu, ci avem o viziune mai larga, mai complexa, mai flexibila. Aceasta viziune se refera la faptul ca orice individ, fie ca este intr-o pozitie de conducere sau nu, isi poate dezvolta abilitatile de leadership, ca o dorinta fireasca de a evolua personal si profesional, de a-si creste performantele sau a avea mai mult succes social. Si putem avea aceasta viziune in virtutea evolutiei gandirii si cunoasterii omului modern, care a demontat diverse mituri despre leadership, cum ar fi acelea ca este o calitate innascuta sau un drept divin acordat celor cu sange albastru.

Astazi putem distinge cu claritate doua aspecte legate de leadership:

 • unul se refera la pozitia de influenta pe care o persoana o are prin functia cu care este investita intr-un context bine delimitat (conducerea unui stat, unei anumite structuri, organizatii, a unui grup de oameni organizat dupa reguli si criterii clare);

 • al doilea aspect se refera la capacitatea si abilitatile unei persoane de a putea deveni leader sau model pentru ceilalti, in orice context ce presupune interactiune sociala.

Am putea spune ca interesul major in zilele noastre este mai degraba pentru acest al doilea aspect. Intr-o societate competitiva, in care schimbarea si evolutia tehnologica si economica rapida impune flexibilitate, adaptabilitate si performanta, pare ca dezvoltarea propriilor abilitati este un imperativ si o constanta.

Este de dorit ca fiecare individ sa isi dezvolte acele abilitati necesare succesului profesional si social, chiar daca nu vizeaza acel statut de conducator. Sa vedem de ce este acesta un deziderat al omului obisnuit

Nenumarati ganditori de-a lungul istoriei si specialisti moderni deopotriva, au ajuns la un fel de unanimitate in ceea ce priveste capacitatea de leadership si abilitatile necesare exercitarii acestei capacitati. Iata ce presupune ea:

 • auto-cunoastere si auto-apreciere

 • capacitate de auto-reflectie si deschiderea pentru invatare si crestere personala

 • intelegerea si acceptarea celorlalti

 • incredere in ceilalti

 • dorinta de a contribui la binele comun

 • spirit de echipa

 • responsabilitate si asumare

 • curaj

 • determinare si constiinciozitate

 • creativitate

 • flexibilitate

 • viziune strategica

Dupa cum putem constata, acestea sunt calitati pe care le manifesta o persoana matura psiho-emotional, autonoma, cu experienta de viata, cu o evolutie personala sanatoasa si propice. Un copil crescut intr-un mediu hranitor si propice, ce parinti iubitori si responsabili, va dezvolta intr-o masura rezonabila aceste calitati.

In varianta startului in viata sub auspicii mai putin favorabile, acestea sunt abilitatile pe care o persoana angajata pe drumul devenirii personale le dobandeste sau dezvolta prin modelare, invatare, si exercitiu. Cu suportul unui profesor, indrumator, mentor, coach, terapeut, specialist, fiecare poate invata sau modela ceea ce ii lipseste sau nu a dezvoltat suficient.

Unii adulti au aceste abilitati, altii le au partial, cei mai putin norocosi sau interesati nu le au deloc. Dar ele pot fi dobandite sau dezvoltate in cele mai multe dintre cazuri, intr-o buna masura. Cu asta se ocupa in zilele noastre institutii precum scoli, universitati, scoli de afaceri, specialisti, traineri, mentori, coachi, psihologi specializati pe diverse zone de interes.

OptimPsy va propune programul “Leadership pas cu pas”un program etapizat, structurat, complex si creativ, care va sustine in evolutia personala si profesionala prin dezvoltarea abilitatilor de leadership, asa cum le aminteam anterior.

Esti deja un leader, chiar daca nu stii inca! Inscrie-te acum si descopera leader-ul din tine!

Pentru companii oferta este personalizata, in functie de numarul de participanti. Solicitati detalii si oferta aici!

Haideti sa pornim impreuna in acesta aventura!!

aventura

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …