Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

Increderea

relatiiIncrederea

…este ingredientul de baza al oricarei relatii sanatoase, fie ca este vorba despre relatii de cuplu sau despre relatii de prietenie, colegiale sau familiale.

A avea incredere inseamna a simti siguranta in legatura cu cealalta persoana, cu gandurile si cu actiunile ei, a simti siguranta in a fi in relatie.

Lipsa increderii in cealalta persoana, deci in relatie, provoaca teama, nesiguranta, tensiune, suspiciune, atitudini si/sau actiuni defensive sau agresive fata de celalalt. Relatia fie nu exista, fie este defectuoasa.

Uneori lipsa increderii este constienta si explicabila, avand niste motive clare si evidente. In aceste cazuri solutiile sunt destul de simplu de accesat.

Exista insa cazul in care lipsa increderii este mai degraba in plan inconstient si ea poate fi dedusa doar la o analiza mai atenta a atitudinilor si actiunilor persoanei.

Cateodata lipsa increderii este o trasatura de caracter, persoana afirmand “asa sunt eu” in legatura cu acest aspect.

Dar cum ajunge, oare, sa fie increderea sau lipsa increderii o trasatura de caracter?

Totul incepe foarte devreme, cand bebelusul abia s-a nascut.

Pentru el nu exista comunicare constienta, exista doar nevoia stringenta ce trebuie indeplinita pentru a se simti bine. Sau, in cealalta extrema, exista nevoia stringenta neindeplinita care este terifianta si care inseamna moartea. Copilul este integral dependent de ceilalti pentru a-i indeplini nevoile. Neindeplinirea lor inseamna ca el traieste intr-un univers nesigur, in care viata lui este in pericol.

Pentru bebelus nu exista notiunea de timp si intelegerea factorilor exteriori care pot intarzia satisfacerea nevoilor lui. Exista doar nevoia stringenta, indeplinita sau neindeplinita. Asta se traduce in mod normal in increderea ca ceilalti (inclusiv mediul, viata) sunt suportivi si vor raspunde in mod pozitiv nevoilor lui, sau dimpotriva.

Daca nevoile sunt indeplinite partial sau cu mare intarziere, ca o consecinta fireasca increderea are de suferit. Ea devine circumstantiala si conditionata. Copilul va invata sa ascunda partial sau total anumite nevoi. Ca adult nu va intelege sau va pretinde ca nu intelege si ca nu are nevoie de anumite lucruri in viata lui. De obicei este vorba despre aspecte relationale: suport, intelegere, iubire, prietenie. Va fi mai degraba orientat catre si va pune accent pe corectitudine, reglementare, productivitate, competitie, performanta. A nu se intelege ca oamenilor increzatori le lipseste corectitudine sau nu sunt dornici de performanta. Este vorba despre aspectele de viata pe care persoana le accentueaza in detrimentul altora, de consecintele lor in viata persoanei si a starii de bine personale.

Mai exista cazul cand in prima etapa nevoile au fost indeplinite suficient de bine. Insa ulterior, in etapa in care copilul este deja constient si apt a-si comunica dorintele si nevoile, asteptarile lui au fost cu consecventa inselate. Este importanta calitatea persoanei sau persoanelor care provoaca aceasta deceptie. Sunt persoane semnificative? In cazul acesta copilului, si ulterior adultului, ii va fi greu sa aiba incredere in cei apropiati, in relatiile personale. Va avea nevoie de dovezi ale bunei-credinte si de timp pentru a construi increderea intr-o relatie apropiata.

Este un lucru dificil pentru o persoana sa isi rescrie setarile initiale, care au fost deja bine consolidate. Dar nu este imposibil. Asa cum spuneam intr-un articol anterior, schimbarea in bine este posibila, cu conditia de a se tine cont de cateva aspecte esentiale.

Daca ai o problema cu increderea si consideri ca asta iti afecteaza intr-o masura semnificativa relatiile, starea de bine, viata, acum este momentul sa initiezi schimbarea in bine!

Incepe cu un pachet special, la un pret avantajos: aici.

Te astept cu drag!

relatii

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …