Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

Hocus Pocus

Recompensa imediata vs Starea de bine sustenabila

recompensa Oamenii sunt inclinati sa prefere recompensa imediata, de tipul Hocus Pocus, si sa raspunda disconfortului prin retragere si evitare. Dar tot oamenii sunt preocupati, in moduri si proportii diferite, de doua aspecte importante ale existentei: devenirea personala ca si continuum de la cum ma vad si cine vreau sa fiu, si satisfactia vietii ca mod in care ma raportez la viata si satisfactia legata de acest mod. Aceste aspecte sunt intr-o masura corelate dar nu se suprapun. Gradul de constienta si asumare, in ce priveste contributia personala la nivelul de satisfactie legat de cele doua aspecte, difera destul de mult de la individ la individ. Evolutia personala si satisfactia cu propria viata ca si schimbare in bine sunt posibile. Este aceasta schimbare usoara? Poate fi rapida? Sunt cartile de psihologie practica o astfel de metoda rapida si eficienta? Dar un workshop de dezvoltare personala?

Pentru a intelege procesul schimbarii, a facilita procesul si a putea da raspunsuri pertinente la aceste intrebari, trebuie considerate cateva aspecte esentiale despre creierul uman si comportamentul uman.

Modul in care functioneaza si se dezvolta creierul uman este un prim aspect de considerat. Sub influenta interactiunii cu mediul si/sau a invatarii de informatii noi, creierul isi modifica structura interna prin modificarea structurii interne a neuronilor si prin crearea de noi sinapse neuronale (legaturi intre neuroni). Acest proces poarta numele de neuroplasticitate si se manifesta pe toata durata vietii, cu anumite diferente specifice etapelor de varsta. Pe langa procesul de dezvoltare neuronala, exista si cel complementar de curatare sinaptica. Neuronii neutilizati mor iar legaturile sinaptice slabe vor fi curatate de catre creier. Neuroplasticitatea creierului este dependenta de experienta. In momentul in care s-au format noi legaturi neuronale, pentru ca ele sa devina stabile si puternice trebuie folosite. In caz contrar ele se vor pierde.

Cel de-al doilea aspect de considerat este comportamentul uman si schimbarea comportamentala. Comportamentul uman implica o serie de factori determinanti:

  • scopul sau sensul – fie ca este constient sau nu, acesta exista intotdeauna si conform principiilor programarii neuro-lingvistice (NLP), el este intotdeauna unul pozitiv;

  • sistemul de intarire – pentru ca un comportament sa se mentina, el are nevoie de un sistem de recunoastere si recompensa adiacent;

  • abilitatile necesare – orice comportament presupune anumite abilitati fara de care nu se poate produce; nivelul de maiestrie al acelor abilitati rezulta in nivelul de performanta al comportamentului;

  • rol model(e) consistent(e) – oamenii deprind comportamente prin modelare; ei au nevoie de alti oameni in pozitii de influenta, care sa manifeste acele comportamente ca si modele.

La baza comportamentului uman sta sistemul motivational, o forta complexa ce sustine energetic comportamentul, ingloband determinanti fiziologici, cognitivi si emotionali.

Referitor la schimbarea comportamentului uman, s-au dezvoltat numeroase modele teoretice. Unele pun accent pe elementele componente ale comportamentului uman, altele pe etapele schimbarii comportamentale. Ceea ce au insa in comun aceste modele, este ca evidentiaza complexitatea comportamentului uman si variatele perspective din care poate fi inteles si/sau abordat.

constient inconstient

Intre comportamente si emotii exista o stransa si reciproca legatura cauzala. Asa cum demonstreaza cercetari recente in domeniul psihologiei clinice, cea mai rapida cale de a schimba o emotie este de a schimba comportamentul atasat ei, si invers.


Sumarizand informatiile de pana acum, se poate spune ca atat modul de functionare al creierului uman cat si schimbarea comportamentala comporta o anumita complexitate si etapizare. Ambele aspecte sunt esentiale in ceea ce priveste devenirea personala si satisfactia vietii, starea de fericire si multumire cu viata. Se poate avansa ideea schimbarii in bine usoare si rapide? In lumina celor relevate anterior este rezonabil sa concluzionam ca nu. Este in mod evident si explicabil un proces complex si etapizat, care in mod natural necesita o perioada de timp si consecventa in directia vizata. Sunt cartile de psihologie practica o metoda eficienta si economica de schimbare in bine? Dar un workshop? Da, ca si posibilitate de a initia un proces de schimbare, in masura in care provoaca constientizare si furnizeaza informatii noi si relevante procesului de restructurare cognitiva. Nu, ca element necesar si suficient procesului de mentinere a structurilor cognitive, si producere a schimbarii comportamentale necesare.

Reiese asadar necesitatea unei experiente practice si consecvente pentru initierea, mentinerea si desavarsirea unei schimbari consistente si persistente in timp, in ceea ce priveste schimbarea in bine posibila, atat a propriei persoane cat si a satisfactiei vietii. Un proces este un proces si nu poate fi “pe scurt”. Ceea ce este important de retinut este posibilitatea schimbarii la orice varsta.

Asa cum spunea W.Dyer Oriunde ai fi si la orice varsta, esti doar la un gand distanta de a-ti schimba viata.”

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …