Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

Dependenta

Ce este dependenta?

Este ceva anormal? Este ceva rau?

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca?

In continuare vom incerca sa gasim raspunsuri care sa ajute la intelegerea problematicii dependentelor si de asemenea sa ne ghideze in gasirea solutiilor.

Dependenta este un stadiu normal al dezvoltarii oricarei fiinte vii, nu este specifica doar omului. Drept este ca stadiul de dependenta al puiului de om este mai indelungat decat al oricarei alte fiinte. Dar si gradul de evolutie si complexitate al omului este mai ridicat decat al altor fiinte, asa incat putem spune ca aceasta diferenta este justificata.

Ce se intampla in perioada de dependenta si care este rolul dependentei?

Dependenta este naturala data fiind neajutorarea fiintei nou nascute, a copilului pana la o varsta inaintata de adolescent sau chiar tanar adult, cand va fi adunat destule cunostinte despre el insusi, despre ceilalti, despre viata, va fi exersat diferite moduri de a fi in lume, va fi integrat modele de a fi in lume, si se va simti increzator si capabil sa se descurce pe cont propriu.

Dar pentru asta, dat fiind gradul ridicat de complexitate al fiintei umane, este nevoie de timp, modele, experiente de viata, consistenta, incurajari, pentru ca puiul sa devina un tanar adult increzator si capabil. Si in tot acest timp puiul de om se presupune ca traverseaza cu succes o perioada de dependenta sanatoasa. In aceasta perioada el ii urmareste pe adulti, ii imita, exerseaza, se vede in mod pozitiv prin ochii lor, capata o imagine buna despre propria persoana, se simte iubit, incurajat, se simte valoros, capata incredere ca ceilalti il iubesc, il respecta si il sustin si / sau il corecteaza intr-un mod constructiv.

Isi construieste astfel, treptat, o imagine de sine pozitiva, stima de sine, increderea in ceilalti, increderea in lume si in propriile forte. Se simte gata sa cucereasca lumea, sa porneasca la drum pe cont propriu stiind ca este capabil sa faca asta si avand siguranta ca daca ceva nu merge bine, are catre cine sa se intoarca pentru suport.

Astfel, va avea incredere sa dea drumul relatiei de dependenta, pastrand increderea in relatie, netemandu-se nici ca nu se va descurca si nici ca il va pierde pe celalalt daca se indeparteaza. In felul acesta indepartarea nu va insemna o ruptura ci doar un dute-vino confortabil si sanatos.

Relatia va fi vazuta si simtita ca un dans in doi, in care fiecare se poate desprinde si reveni, simtindu-se bine atat impreuna cat si separat.

In acest caz dependenta se va manifesta episodic si contextual, sanatos, se va impleti armonios cu independenta, dand nastere inter-dependentei care este un stadiu relational matur. In acest stadiu al inter-dependentei, omul se simte stapan pe sine si confortabil atat in cazul unei dependente cat si al unei independente acceptate si asumate in egala masura, si reuseste sa le imbine armonios, fara sentimente de pierdere de sine sau pierdere a relatiei.

Cand si cum devine dependenta disfunctionala?

In mod evident atunci cand afecteaza functionarea normala a individului, adult din punct de vedere biologic si social.

Dependenta poate capata o multitudine de forme si nuante, insa nu toate formele afecteaza functionalitatea individului. De multe ori functional sau disfunctional este o chestiune cantitativa.

O forma de dependenta des intalnita este dependenta relationala.

Desi suntem fiinte sociale si nevoia de apropiere si apartenenta este perfect normala, exista totusi indivizi care nu suporta sa fie singuri, fie la proriu (singuri intr-un spatiu fizic) fie nu suporta sa nu fie intr-o relatie. Acest gen de dependenta conditioneaza individul sa intre sau sa ramana fara discernamant in orice fel de relatie, oricat de proasta sau nesatisfacatoare ar fi ea. In acelasi timp persoana dependenta tinde sa se manifeste exagerat de solicitant sau sufocant pentru partener, determinandu-l pe acesta sa se indeparteze.

In relatia cu copiii, acest gen de parinte este de asemenea supra solicitant pentru copil si supra protector, inhibandu-i copilului tendinta naturala de a se manifesta liber si a explora lumea. Copilul unui parinte dependent va deveni, cel mai probabil, fie tot un adult dependent fie un adult distant, exagerat de independent. Nota comuna a celor doua variante este incapacitatea de a se atasa sanatos si a construi o relatie matura, functionala.

O persoana dependenta relational este o persoana nesigura, avand dificultati sau fiind incapabila sa ia decizii, cu stima de sine scazuta, dependenta de feedback constant din afara, solicitand constant asigurari de la ceilalti. Persoana va evita sa isi asume responsabilitati.

Din punct de vedere profesional o persoana dependenta va evita functiile de decizie sau cu responsabilitate ridicata, pozitiile de management sau profesiile independente.

Cum se ajunge la dependenta relationala?

Una dintre variante a fost deja descrisa: un parinte dependent, supra-solicitant, supra protector.

O a doua varianta este exact opusul acestei situatii: fie lipsa fizica a figurii parintesti, in special a figurii materne, fie lipsa disponibilitatii emotional-afective a parintelui. Oricare dintre aceste variante face ca nevoia naturala de dependenta a copilului sa nu poata fi indeplinita, si, drept urmare, el ramane cu un gol, cu o nevoie nesatisfacuta care il va conditiona ulterior in mod accentuat la satisfacere.

Nevoia se va manifesta fie in mod deschis fie mascat, in functie de strategia pe care copilul o adopta pentru a face fata situatiei de lipsa. In situatia manifestarii deschise el isi va admite nevoia si va cauta in mod activ sa o satisfaca. In situatia in care isi va nega nevoia, se va manifesta distant insa va cauta satisfacerea in mod mascat.

Situatia aceasta de neindeplinire a nevoii naturale de dependenta este de fapt radacina tuturor dependentelor ulterioare, in mod special in varianta negarii si a cautarii mascate.

Atunci cand individul pierde speranta sau increderea ca o alta fiinta umana poate raspunde cu succes nevoii lui relationale, va substitui un partener relational cu un obiect. Spre deosebire de o fiinta, obiectul va fi pentru el mai “sigur”: nu va exista varianta respingerii, ii va conferi siguranta din punct de vedere al accesibilitatii, posesiei, controlului, si ii va calma cel putin partial si pentru o vreme angoasa. Obiectul poate fi orice: mancare, alcool, alte substante, sex, jocuri, pc, etc.

Din cele expuse pana acum reiese clar radacina dependentei disfunctionale: este un blocaj sau un regres la o etapa de viata in care individul a ramas cu o nevoie fundamentala a dezvoltarii neindeplinita.

Solutia este una de recuperare, de constructie, o reparatie emotional-afectiva ce poate fi facilitata relational in cadrul procesului terapeutic.

Nu este o solutie pe scurt dar este o solutie consistenta. Ea necesita constientizare, asumare, rabdare, consistenta si perseverenta din partea individului.

Daca dependenta este o problema cu care te confrunti, solutia exista si o poti accesa aici. Fa-ti o programare chiar astazi!

Te astept cu drag!

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …