Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

Atasament si relatii (1)

relatiiIn continuare vom vedea de ce este important sa ne cunoastem propriul stil de atasament si sa evoluam in directia unui atasament sigur daca acesta este cazul. Vom intelege de asemenea de ce este important sa stim, sa constientizam, sa facilitam atasamentul sigur la copii.

Va propun sa trecem in revista stilurile de atasament si evolutiile lor la varsta adulta.

Veti intelege astfel anumite tipare relationale pe care le practicati si cum anume s-au format.

Cercetarile au demonstrat ca stilul de atasament al femeii inainte de a ramane gravida sau gravida fiind, prezice cu acuratete tipul de atasament al copilului la varsta de doi ani, apoi problemele la varsta scolara, performantele scolare, problemele in adolescenta si mai tarziu stilul relational al adultului.

Evident ca lucrurile sunt intr-o buna masura reparabile, cu conditia sa se produca “trezirea” si asumarea repararii.

Exista doua tipuri problematice de atasament: nesigur si dezorganizat, cel nesigur avand la randul lui subtipurile preocupat si evitant.

Copilul cu un stil de atasament nesigur evolueaza in adultul preocupat sau evitant.

Adultul preocupat este anxios, are o imagine de sine neclara sau negativa, se bazeaza aproape exclusiv pe ceilalti, este dependent relational si tinde sa-si controleze, sa-si sufoce partenerul.

Adultul temator-evitant are o imagine negativa atat despre sine cat si despre ceilalti, isi doreste o relatie dar este incapabil sa aiba incredere si sa se implice cu adevarat, si in concluzie traieste intr-o stare de frustrare si nefericire.

O alta varianta a adultului evitant este distantul, care isi neaga partea emotionala etichetand-o slabiciune, este foarte rational si se comporta exagerat de independent, ca si cum el nu are nevoie de nimeni; este autosuficient. Are de obicei performante ridicate dar este rece si lipsit de empatie fata de ceilalti. Imaginea lui despre ceilalti este negativa iar relatiile sunt contextuale si fara substanta. Se distanteaza cu usurinta de un eventual partener, vazandu-l pe acesta ca sursa a esecului relational.

Atasamentul dezorganizat la copil are ca rezultat adultul dezorganizat, irational, conflictual, cu comportamente problematice si relatii in consecinta.

Copilului cu un stil de atasament securizant, sigur, este cel care evolueaza intr-un adult echilibrat si autonom. Adultii cu un atasament sigur sunt inalt functionali in societate, au o imagine de sine pozitiva, manifesta incredere in ceilalti, empatie, dezvolta relatii sanatoase, satisfacatoare si pe termen lung.

Atunci cand in copilarie atasamentul a fost unul nesigur sau dezorganizat, constientizarea, asumarea si lucrul in directia repararii va avea ca rezultat un atasament sigur dobandit. Nu este niciodata prea tarziu, atata timp cat suntem inca in viata.

Participand la programul de parenting Cercul Sigurantei, aveti ocazia sa aprofundati aspecte legate de atasament si sanatate relationala. Inscrieti-va aici.

Va astept cu drag!

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …