Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

A optsprezecea camila

poveste terapeuticaO idee buna este sa ne intrebam care este a optsprezecea camila in orice situatie de viata ce pare imposibila. Ce vrea sa spuna asta ne dezvaluie urmatoarea poveste araba…

Un arab batran avea trei fii. Si cum simtea ca sfarsitul ii este aproape, a vrut sa se asigure ca fii sai vor avea un sfatuitor de nadejde dupa moartea lui. Asa ca a decis sa le lase mostenire averea lui constand in 17 camile astfel: fiul cel mare mostenea jumatate din numarul de camile, mijlocului ii revenea o treime, iar cel mic urma sa primeasca a noua parte.
Cum nu este posibil sa il imparti pe 17 in jumatate… dar nici in trei… in noua nici atat… si cum niciunul nu voia sa renunte nici macar la un varf de coada, au inceput sa se certe. Cativa prieteni i-au sfatuit sa le vanda si sa imparta banii. Insa in felul acesta nu ar mai fi respectat dorinta tatalui. Altii le-au sugerat ideea ca testamentul este fara solutie. ‎Si timpul trecea fara vreo rezolvare.‎

In cele din urma, satui de conflict sau doar manati de nerabdarea de a intra in posesia mostenirii, au hotarat sa caute la inteleptul tinutului o solutie pentru problema lor. psiholog,coachAcesta, dupa ce a citit de cateva ori testamentul‎ si a reflectat indelung, a adus o camila din cireada lui si a adaugat-o celor 17. Cum a facut diferenta a optsprezecea camila?
Dupa ce a adaugat-o, s-a apucat sa reciteasca testamentul batranului: fiul cel mare urma sa primeasca jumatate din totalul animalelor. Jumatatea lui 18 este 9, asa ca 9 camile i-au fost incredintate primului nascut. Mijlociul a primit o treime, adica 6 camile, iar cel mic a noua parte din cele 18 camile, adica 2.
La o adunare simpla, 9+6+2=17, prin urmare a mai ramas o camila neatribuita, cea de a optsprezecea pe care, de altfel, inteleptul a luat-o inapoi.

Prima lectie: primul pas in gasirea unei solutii este sa crezi ca exista o solutie. Altfel nu va fi niciuna.

A doua lectie‎: atitudinea in rezolvarea problemelor este sa gasesti „a optsprezecea camila”. Sa faci un pas in afara dilemei si s-o privesti dintr-o alta perspectiva, dincolo de emotie, dincolo de neputinta.

A treia lectie este ca, daca sub niciun chip nu se pot aplica primele doua lectii, sa apelezi la cineva a carui experienta, cunoastere si detasare fata de problema, te va ajuta sa reincadrezi situatia, sa iti schimbi perspectiva in directia gasirii unei solutii.

solutie, dezvoltare personala

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …