Articole

Zeci de articole. Imbunatateste-ti stilul de viata, evolueaza!

8 Principii de Comunicare Relationala

relatii

Cele 8 principii de comunicare relationala pe care le voi aminti in acest articol, ne invata cum sa comunicam pentru a avea o relatie buna si constructiva.

Voi insoti aceste principii de comunicare relationala si de exemple, pentru a intelege exact ce inseamna aplicarea principiului si cum face diferenta in comunicare.

 1. Comunica deschis si specific ce anume te nemultumeste la momentul respectiv, in loc de a-ti acuza partenerul intr-o maniera generalizata.

DA   “Ma deranjeaza cand te rog sa faci ceva, iti comunic ca este important, imi confirmi si apoi uiti. Inteleg prin asta ca nu ma iei in serios sau nu ma pot baza pe tine.”

NU    “Esti sub orice critica, nu pot pune nici o baza pe tine!”

 1. Vorbeste despre ce simti si iti doresti tu, in loc de a vorbi despre ce simte, face sau nu face el. Comunica din perspectiva ta personala, vorbeste despre experienta ta, vorbeste la persoana I singular si nu la persoana a II-a.

DA   “Imi place sa iesim impreuna la teatru din cand in cand. Ma relaxeaza si ma simt mai bine decat atunci cand iesim la gratar. Ce spui sa mergem mai des la teatru?”

NU   “Tu nu stii altceva decat gratar si bere cu prietenii tai! M-am saturat de distractie de doi bani!”

 1. Vorbeste despre fapte obiective, despre comportamente observabile, nu face judecati de valoare la adresa partenerului tau, evita interpretarile subiective si etichetele.

DA   “Daca intarzii si nu ma anunti imi fac griji. As prefera sa ma anunti ca sa-mi vad de treaba si sa nu mai stau cu gandul la ce s-o fi intamplat cu tine.”

NU   “Esti un nesimtit! Nu-ti pasa de mine!”

 1. Cere ce doresti, exprima-te, nu te astepta sa fie medium si sa iti ghiceasca gandurile si nevoile.

DA   “Te rog sa ma ajuti la curatenie. Nu vreau sa petrec toata dupa-amiaza la smotru. Mi-ar placea sa terminam repede si sa iesim in parc.”

NU   “Sigur, citeste ziarul si lasa-ma pe mine cu toate pe cap. Nu te simti sa dai o mana de ajutor?!”

 1. Fii specific, nu generaliza.

DA   “Data viitoare te rog sa chemi un instalator din capul locului. O sa facem economie de timp si de nervi si probabil ne va costa la fel. Sunt foarte mandra de tine daca ramai specialist IT. Ne permitem sa platim instalatorul.”

NU   “Asa faci tu, mereu iti bagi nasul unde nu te pricepi si mai rau strici! Mesterul Strica-Tot!”

 1. Comunica respectos, nu agresiv.

DA   “Te rog sa faci un efort, sa ajungi la timp. Este important sa nu intarziem asa ca, te rog, ia-ti toate masurile pe care le consideri necesare.”

NU   “Ai grija ca tu mereu intarzii! Daca imi faci vreo faza, nu mai avem ce discuta!”

 1. Fii colaborativ, nu-ti trata partenerul de sus.

DA   “Tu ce parere ai despre situatia asta? Cum crezi ca ar fi mai bine sa o rezolvam? Hai sa ne sfatuim sa vedem care-i cea mai buna solutie.”

NU   “Facem cum spun eu! Tu habar n-ai sau vii cu te miri ce idee aiurea…”

 1. Lasa-ti partenerul stapan pe propriile ganduri si sentimente, respecta-i limitele, nu le trata ca pe un afront personal, si inceteaza sa faci pe mediumul.

DA  “Te vad cam abatut, vrei sa vorbim, te pot ajuta cu ceva? (Nu) Ok, merg sa citesc, daca te razgandesti si ai chef sa vorbim, ma poti intrerupe.”

NU   “De ce nu vorbesti cu mine, te-am suparat cu ceva? In loc sa fii cu mine, sa vorbim, iar esti cu mintea aiurea. Asa iti pasa tie de mine!”


De multe ori a afla cum altfel, nu este suficient pentru a ne schimba tiparele de relationare.

La partea de implementare a schimbarii, avem de obicei nevoie de ajutor pentru a constientiza acele situatii si acele moduri in care reactionam asa cum nu ne dorim, avem nevoie de suport si incurajare pe parcursul procesului de schimbare.

Avem nevoie de practica consecventa.

Daca un articol nu este suficient pentru a ne schimba tiparele relationale disfuctionale, o experienta relationala constructiva, un suport adecvat, incurajarile si increderea unei persoane in care invatam sa avem incredere, ne ajuta cu siguranta sa cream precedentul relational pe care il putem apoi extrapola.

Asta este ceea ce ne aduce un proces coerent de dezvoltare personala (individuala sau de grup), coaching sau psihoterapie.

Daca iti doresti

 • mai mult decat sa afli despre,

 • sa produci schimbarea, sa implementezi si

 • sa ai succes intr-un timp rezonabil,

 • sa nu mai sacrifici relatii in incercari nereusite de schimbare,

Incepe cu un pachet START, beneficiind de un discount semnificativ.

Gata cu scuzele, actioneaza! Doar asa se produce schimbarea! Alege START acum!

Adauga un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Piatra Filozofala a dezvoltarii personale

In articolul de fata este vorba despre piatra filozofala a dezvoltarii personale. Piatra filozofală, daca nu ai auzit inca …

Dependenta

Care este rolul dependentei? Ce ascunde dependenta si care este solutia pentru a o vindeca? In continuare vom incerca …

Exista viata dupa divort

Un divort este o experienta de viata provocatoare, traumatizanta, si destul de des declansatoare de criza personala si/sau …